Monday, 6 February 2012

Hanya Dirimu(Bab 2)



"Sayang!"Rania berkata kepada Aryan yang sedang berjalan untuk masuk ke kelas.

"Apa Rania?"Aryan berkata sambil memandang Rania.

"I dengar kelas you ade buat projek tangkap gambar.I nak jadi model you boleh?"Rania dengan nada yang menggedik.

"Hmm...boleh kot"jawab Aryan acuh tidak acuh.Dia sebenarnya tidak mahu Rania yang menjadi model.Tapi kalau tidak dilayan,Rania akan memaksanya.Dia rimas jika Rania berbuat seperti itu.

"I pergi kelas dulu ye Rania"Aryan berkata dan terus memasuki pintu menuju ke kelas.
.....................................................

"Aryana!".Aryana yang sedang membuat ulangkaji di perpustakakan tersentak.Aryana pun menoleh dan melihat kelibat Aryan yang sedang berjalan menuju kearahnya.

"Apa?"Aryana berkata dengan nada berbisik.Dia melihat ramai orang memandang ke arah mereka.

"Jom balik"Aryan berkata dengan nada berbisik juga apabila melihat org ramai memandang ke arah mereka.

"Kenapa?"Aryana berkata.

"Aunty aku nak datang"Aryan berkata.

"Apa?"Aryana berkata dengan nada yang kuat.Orang ramai memandangnya semula.Aryana pun keluar daripada perpustakaan sambil memimpin tangan Aryan.

"Aunty dari mana pulak ni?"Aryana berkata.

"Dia aunty aku daripada Australia.Baru balik.Dia kata nak jumpa isteri aku"Aryan berkata sambil berjalan.

"Hah!Lepas tu aku kena pergi jugak lah.Tak nak lah"Aryana berkata sambil berjalan untuk menyaingi langkah Aryan yang semakin menjauh.

"Ala please lh Aryana.I'm begging you.Please"Aryan berkata sambil belutut di hadapan Aryana.Aryana bukan main terkejut lagi.Dia malu sangat apabila orang ramai memandang Aryan yang sedang melutut di hadapan Aryana.

"Apa ko buat ni?Bangunlah!"Aryana berkata.Malu bukan kepalang lagi.

"Aku akan melutut selagi kau tak pergi rumah mummy n daddy aku untuk jumpa aunty aku"Aryan berkata.

"Tak de maknanya.Dah bangun lah!"Aryana berkata.Makin ramai orang yang melihat mereka.Ada yang berbisik,ada yang gelak dan tidak kurang juga yang mengejek mereka.Aryana sudah malu.Mukanya merah padam.

"Ok.Aku pergi.Puas?Dah bangun"Aryana berkata.Aryan terus bangun daripada melutut.

"Thank you!"Aryan berkata girang.

"Hmm.Ye lah.Dah jom balik.Aku nak bersiap"Aryana berkata sambil berjalan.

.............................................................

"Helo.Boleh saya bercakap dengan datuk Ramli?"

"Ya saya"Datuk Ramli menjawab.

"Ha!Ram.Ni I ni Sally"Sally berkata atau nama sebenarnya Salmah.Dia merupakan makcik Aryan yang akan hadir ke rumah Aryan pada malam nati.

"Ha!Salmah.Dekat mana you?You dah ada rancangan?"Datuk Ramli berkata.

"Ish!You ni.Panggil I Sally lah.Ha,I on teh way nak pergi rumah you.I dah ada plan.I dah susun"Salmah berkata.

"Good"Datuk Ramli berkata.

"Ram.Dia orang memang tak sehaluan ke?"Salmah bertanya.

"Ha ah.Dia orang selalu bergaduh.I dah tak tahu nak buat apa dah.Ni lah plan C yang telah dilancarkan sekarang.Harap lah menjadi.You je yang boleh menjayakannya"Datuk Ramli berkata.

"Ok.Malam nanti I datang rumah you.I tak sabar nak jumpa menatu you.Ok lah bye"Salmah berkata.

"Bye"Datuk Ramli berkata sambil menutup telefon bimbitnya.Dia berjalan dan duduk di atas kerusi kerjanya.Dia gusar rancangannya ini tidak berjaya.Sudah tiga rancangan yang di rancang tapi semuanya tidak berjaya.

"Tuan,tuan tak payah risau.Mesti rancangan ini berjaya punya"Johan berkata.Dia merupakan pemandu Datuk Ramli tapi hubungan mereka boleh dikatakan lebih daripada seorang majikan dan pekerja.

"Aku pun harap lah"Datuk Ramli berkata.

.......................................................................

"Awak lambatnya aunty awak ni sampai"Aryana berkata kepada Aryan.

"Dia memang selalu lambat"Aryan menjawab.

"Kalau macam ni malaslah nak tunggu.Saya balik dulu lah"Aryaana berkaata sambil meulaakan langkah untuk pergi.

"Alah awak sabarlah.Please!!"Aryan berkata.

"Yelah"Aryana mengalah.Beberapa minit kemudian,aunty Aryan dan ibu bapa Aryan dan Aryana sudah sampai.

"Hai aunty"Aryan memulakan percakapannya.Salmah menoleh dan terlihat waajah Aryan.

"Hai baby.Apa anak saudara aunty ni.Aunty dengar dah kahwin.Aryan pun makin hensem nampak.Mana isteri baby?"aunty Aryan berkata.Aryan pun memuncungkan bibirnya ke arah Aryana yang berada di belakang aunty Aryan.

"Ala,cantiknya isteri you Aryan.Muah...muah"aunty Salmah berkata sambil mencium pipi Aryana.Aryana berasa sangat rimas diperbuat begitu.

'Ish makcik dia ni.Memang terlebih peramah pulak'Aryana berkata di dalm hari.

"Eh.Jemputlah makan.Jom"Datuk Ramli berkata.Mreka semua menuju ke meja makan.

"Aryan"Datuk Ramli berkata.

"Ye daddy"Aryan berkata.

"Malam ni aunty Sally tidur rumah kamu tau"Datuk Ramli berkata.Aryan yang sedang mengunyah nasi tersedak.Dia cepat-cepat minum air yang dihidangkan di hadapannya rakus.

"Apa daddy?"Aryan bertanya bagi mendapatkan kepastian.Dia sebenarnya tidak mahu auntynya melihat keadaan rumahnya yang lintang pukang macam kapal pecah.Aryan dan Aryana baru sahaja berpindah ke rumah baru mereka pada minggu lepas.Selepas sehari perkahwinannya dan Aryana berlangsung.

"Tak daddy cakap tadi,nanti aunty nak tidur rumah kamu boleh?"aunty Sally mencelah.

"Boleh.Mestilah boleh"Aryan berkata pantas menyembunyikan kegelisahan yang bertandng.

"Ok.Nanti aunty ikut"aunty Sally berkata.Aryan dan Aryana sudah resah memikirkan apa yang bakal berlaku.

bersambung.......

No comments:

Post a Comment